\"Test

Test your knowledge on Irish Olympic history.

Irish 2012 London Olympics Quiz

\"Test

Test your knowledge on Irish Olympic history.

Gear up for the Olympiad XXX with a test of your Irish Olympics Knowledge.

Over 60 Irish athletes will be in London starting later this month proudly representing the Emerald Isle in this year’s 2012 Olympics with hopes to bring home some medals. (Preferably gold) But why should the runners and boxers and swimmers have all the fun? IrishCentral is giving you, the Irish Olympic Fan, a chance to go for the gold yourself in this elite test of Irish Olympic Trivia Knowledge. Good Luck.

1) Which Irish Olympian in 1928 is recognized as the first to be awarded a gold medal representing the Irish Free State?

a) John McNally
b) Ronnie Delaney
c) Pat O’Callaghan
d) Jim McNally

2) For which sport was the first Irish gold medal awarded?

a) Boxing
b) 400 meters
c) Hammer Throw
d) Swimming

3) How many medals has Ireland amassed in its Olympic History?

a) 10
b) 23
c) 29
d) 43

4) By winning 4 medals (three gold) in swimming in 1994 in Atlanta this Irish athlete is considered one of the country’s all-time greats?

a) Sonia O’Sullivan
b) Michelle Smith
c) Catherina McKiernan
d) Maeve Kyle

5) Ireland won an all-time high of five total medals (1 Gold, 1 Silver, 3 bronze) in which Olympics?

a) 2008 Beijing
b) 1996 Atlanta
c) 1932 Los Angeles
d) 1956 Melborne/Stockholm

6) Which Irish boxer was awarded the bronze in 2008 Bejing?

a) Paddy Barnes
b) Kenny Egan
c) Michael Carruth
d) Darren Sutherland

7) Belfast native Lisa Kearney will represent Ireland for the very first time in 2012 in which sport?

a) Archery
b) Judo
c) Pentathlon
d) Equestrian

8) In Athens 2004, Irishman Cian O’Connor lost his gold medal in show jumping medal after his horse tested positive for banned substances?

a) True
b) False

9) Who is the first Irish athlete to compete in five Olympic games and one of two to win a medal in Sailing?

a) James Wilkonson
b) David Wilkins
c) Thomas Chamney
d) John Treacy

10) Derek Burnett will represent Ireland for his fourth Olympics for which sport?

a) Shooting
b) Canoeing
c) Triathlon
d) Badminton

Answer Key: 1)C  2)C  3)B  4)B  5)D  6)D 7)B  8)A  9)B  10)A

COMMENTS

Log in with your social accounts:

Or, log in with your IrishCentral account:

Forgot your password ?

Don't have an account yet? Register now !

Join IrishCentral with your social accounts:


Already have an account ?

For Newsletter Subscribers – Draw for 1 Prize on December 31st.

Prize: Your Piece of Ireland – a Square of Land in the heart of the Glens of Antrim, Ireland

More details here (or you can buy a little piece of Ireland directly): http://bit.ly/1zew9ox

Terms & Conditions

Or, sign up for an IrishCentral account below:

By clicking above you are indicating that you have read & agree to our Terms and Privacy Policy.


Make sure we gathered the correct information from you

By clicking above you are indicating that you have read & agree to our Terms and Privacy Policy.


You already have an account on IrishCentral! Please confirm you're the owner.


Our new policy requires our users to save a first and last name. Please update your account: